Yksi- kaksi- vai kolmijakoinen saliohjelma?

Millainen treenijako sopii minulle?

Mitä tarkoittaa treenijako, mikä jako sopii minulle? Ensimmäiseen kysymykseen on vastaus, toiseen vain ajatuksia ja miten sinä selvität sinulle sopivan jaon. 

Mitä treenijako tarkoittaa?

Treenijako tarkoittaa yksinkertaisesti sitä kuinka moneen treeniin kropan eri lihasryhmät pilkotaan. 1- jakoisessa treeniohjelmassa treenataan koko keho kerralla kun taas esimerkiksi 3 – tai 4-jakoisessa kroppa on jaettu joko kolmeen tai neljään osaan. 3- ja 4-jakoisessa ohjelmassa tarvitset siis 3 tai 4 harjoitusta jotta saat treenattua koko kropan läpi.

Mikä treenijako pitäisi valita?

Kaikissa jaoissa on plussia ja miinuksia, paras tulos saadaan kuitenkin vaihtelemalla treenien jakoa muutaman kuukauden välein. Vaihtelu pitää treenaamisen mielenkiintoisena ja tuo mukaan vaihtelevaa ärsykettä millä taataan nousujohteisuus harjoittelussa. FitPeakin treenivalikoimasta löydät 1-5-jakoiset treeniohjelmat.

Yksijakoisilla ohjelmilla alkuun

Yksijakoisessa ohjelmassa suositaan isoja lihasryhmiä ja niin sanottuja moninivel-liikkeitä, jossa kuormitetaan kehoa isolla liikkeellä. Tällöin siis koko kroppa treenataan jokaisella treenikerralla läpi. Yksijakoinen treeni sopii varsinkin niille, jotka haluavat käydä yhden tai kaksi kertaa viikossa salilla, sillä silloin joka viikko kaikki vartalon lihakset saavat kuormitusta ja kuntotasoa on helppoa pitää yllä tai kohentaa.

Oikein valitulla ohjelmalla on kuitenkin mahdollista tehdä myös tiukempaa ja treeniä, kunhan progressiosta, eli nousujohteisuudesta on huolehdittu.

Kaksijakoinen ohjelma sopii moneen tarkoitukseen

Kaksijakoinen ohjelma sopii niin aloittelijoille, kun tottuneille treenaajillekin. Kaksijakoisessa ohjelmassa kroppa on jaettu kahteen eri osaan, esimerkiksi ylä- ja alakroppaan jotka treenataan eri kerroilla läpi. Kaksijakoisella treeniohjelmalla voidaan treenata 2-4 kertaa viikossa ja sillä on mahdollisuus toimia ylläpitävänä harjoitteluna tai kehittää esimerkiksi voimaa ja kestävyyttä ohjelmasta riippuen.

Kolmijakoinen ohjelma takaa selvää kehitystä

Kolmi-, neli- ja viisijakoinen ohjelma sopii pidemmän treenitaustan omaavalle treenaajalle. Mitä suurempi jako sitä sitä intensiivisemmin pystyt keskittymään heikkouksiin. Näillä monijakoisilla ohjelmilla saadaan suurempaa kuormitusta kaikille lihasrymille. Ohjelmien monijakoisuus mahdollistaa isojen nostojen intensiivisen treenaamisen kuin myös niitä tukevien apuliikkeiden tekemisen. Useampi jakoisilla ohjelmilla voidaan treenata 3-6 kertaa viikossa tavoitteista riippuen.

Liity postituslistalle

Liity postituslistalle ja kuulet ensimmäisenä FitPeakin eduista ja uutuuksista.

*Antamalla sähköpostiosoitteeni hyväksyn ja vastaanotan FitPeak.fi uutiskirjeen

Copyright © 2020 – Fitzter Oy | All rights reserved